Keepershandschoenen: de ultieme gids

11/02/2021 16:34

VDL Sports heeft de ultieme keepershandschoenen gids gemaakt om jou te helpen bij de juiste keuze van keepershandschoenen.

Er zijn zo veel verschillen in keepershandschoenen dat je soms het bos door de bomen niet ziet. Daarom kan het vinden van de juiste keepershandschoenen soms echt een zoektocht zijn.
Wij van VDL Sports helpen je daarom graag op weg met deze keepershandschoenen gids.

1. De verschillende pasvormen

De pasvorm van keepershandschoenen, ook wel 'cut' of ‘snit’ genoemd heeft te maken met de manier waarop de keepershandschoenen gestikt en gevormd zijn. De ‘cut’ geeft dus aan hoe de handschoen om je hand zit.

1.1 Flat cut

De platte vinger, ook wel de flat cut of classic cut genoemd heeft zijn stiksels aan de zijkant van de vingers. De brede pasvorm maximaliseert het balcontactgebied van de latex. Je kan de keepershandschoenen met platte vinger hier terug vinden.


1.2 Negative cut

De negative cut kan soms ook wel half negative cut of negatieve naad genoemd worden. De naden van deze cut zijn aan de binnenkant gedeeltelijk verwerkt en zorgen voor een aangenaam strakke pasvorm. De grip is hierdoor optimaal bij het vangen en werpen van de bal. De keepershandschoenen met een negatieve snit kan je hier terug vinden.

1.3 Rollfinger cut

Bij de rollfinger cut wordt de latex om de vingers heen gerold waardoor je een groter oppervlak hebt om de bal te vangen. Door deze manier van stikken heb je een goed balcontact maar de pasvorm zit niet zo straks als bij de negative of hybrid cut. Je kan de keepershandschoenen met rollfinger snit hier terug vinden.


1.4 Hybrid cut

De hybrid cut wordt ook wel eens de gemengde snit genoemd. Bij deze vorm van stikken worden bovenstaande methodes met elkaar gecombineerd. Bij een Hybrid Cut keepershandschoen zijn de pink en de wijsvinger volgens de Rollfinger methode gestikt en de middelste twee vingers volgens de Negative- of Flat Cut methode. De keepershandschoenen met hybrid cut kan je hier terug vinden.

1.5 De perfecte snit?

Natuurlijk vraag jij je nu af wat de beste snit is. Het antwoord is simpel: de handschoen die jou het beste past, die je het best ondersteunt en waar in je je helemaal op je gemak voelt.

Elke snit heeft zijn eigen speciale voordelen. Extreem nauw aansluitend of breed gesneden. Naad binnen of buiten. Tweede huid of maximaal vanggebied. Omdat er zoveel verschillen zijn nemen we bij VDL Sports graag de tijd om te adviseren zodoende dat jij met de perfecte keepershandschoen naar buiten gaat. Je kan ons aanbod alvast bekijken via deze link.


2. Wel of geen vingerbescherming?

Vingerbescherming wordt ook wel eens fingersave technologie genoemd. Deze technologie zorgt ervoor dat je vingers niet naar achter zullen klappen bij het vangen of wegstoten van de bal. Wanneer je voor deze technologie kiest ben je dus zeker van een uitstekende bescherming van je vingers. Sommige keepertrainers raden deze technologie echter af omdat je vaak minder bewegingsvrijheid van de vingers hebt en zo ook minder grip bij het vangen van de bal. Er zijn wel heel wat modellen waarvan je de vingerbescherming uit de handschoen kan halen zodat je de keuze zelf kan maken.
Bekijk al onze modellen met vingerbescherming hier.


3. De verschillende soorten latex

Bij de productie van keepershandschoenen maakt men gebruikt van latex. Latex is het materiaal dat aan de binnenkant van de handschoenen zit, het gedeelte waarmee je de bal vangt en werpt dus.

Bij keepershandschoenen voor natuurgras wordt er een zachte latex gebruikt , deze biedt grip bij alle weersomstandigheden.
Wanneer de velden er nat en modderig bij liggen kan je het best kiezen voor keepershandschoenen met een aqua latex. Deze bieden de beste grip bij slecht weer omdat er speciale AQUA additieven aan de latex worden toegevoegd.

Als laatste zijn er ook nog de keepershandschoenen voor gebruik op kunstgras en indoor. Hiervoor maakt men gebruikt van een minder zachte latex om zo snelle slijtage te voorkomen.


4. Slijtage van keepershandschoenen

We krijgen weleens de vraag waarom keepershandschoenen (zo snel) kapot gaan. We proberen je hieronder een antwoord op deze vraag te geven.
Bij de slijtage van keepershandschoenen houden we rekening met verschillende factoren zoals de ondergrond, frequentie en het al dan niet goed onderhouden van de handschoenen.

4.1 Ondergrond

Speel jij op een perfecte grasmat, dan zullen je handschoenen minder snel verslijten dan die van een keeper die op een slecht veld in de modder en de plassen moet staan. Ook kunstgras zorgt voor een versnelde slijtage van de handschoenen. Wanneer je vaak op kunstgras speelt is het daarom aan te raden om hiervoor een specifieke kunstgras handschoen te kopen.
Het wil niet zeggen dat je allround keepershandschoenen niet op kunstgras kan dragen en omgekeerd. Je dient er echter wel rekening mee te houden dat de grip en slijtage van de handschoen optimaal is bij de ondergrond waarvoor de handschoen geadviseerd wordt.

4.2 Frequentie

Een tweede factor is de frequentie. Het is logisch dat een keeper die zijn handschoenen 3 keer per week gebruikt langer toe komt met een paar handschoenen dan degene die deze 5 keer per week gebruikt. Om je een voorbeeld te geven, een profkeeper verslijt makkelijk tussen de 25 en 50 paar handschoenen per seizoen. Maar als je dan bedenkt hoe vaak hij/zij deze gebruikt valt dat aantal eigenlijk nog wel mee.


4.3 Hoeveel paar keepershandschoenen heb ik nodig per seizoen?

Een doelman zal nooit toekomen met 1 paar keepershandschoenen per seizoen, een uitzondering niet te na gesproken. Afhankelijk van je niveau, de ondergrond waarop je speelt en de frequentie zal een doorsnee keeper 2 tot 6 paar handschoenen per seizoen nodig hebben.

Wij raden onze klanten altijd aan om met een wisselsysteem te werken.
Je houdt 1 paar keepershandschoenen enkel en alleen om je wedstrijden mee te keepen. Wanneer deze na een tijdje beginnen te verslijten kan je deze verder gebruiken als handschoen om mee te trainen.
Voor de wedstrijd koop je een nieuw paar aan. Zo ontwikkel jij je eigen doorschuifsysteem en heb je altijd de beste grip tijdens je wedstrijden.

Categories